20 технологии, които ще се превърнат в реалност

img_221225-460x316

Всяка година по това време различни аналитични компании започват да правят своите прогнози за новата година и близкото бъдеще след нея, като някои успяват да съставят доста точни предвиждания,...

423 0

Всяка година по това време различни аналитични компании започват да правят своите прогнози за новата година и близкото бъдеще след нея, като някои успяват да съставят доста точни предвиждания, други не. Но има и компании, които, макар и по принцип да не се занимават с анализ и предвиждания, понякога правят “пророчества”, които често се оказват верни. Така например прогнозите на компанията IBM от 2007 до 2012 година бяха наистина много успешни – те се оказаха прави за гласовото управление на автомобилите, мобилните плащания и още няколко съвременни технологии. В тази статия ще ви предложим подбор на най-интересните прогнози, които IBM направи наскоро и които би трябвало да се случат в периода 2013 – 2017 година.

 2015 година: излишната топлина от компютрите ще започне да се преработва

Използването на топлината от компютърните сървъри за загряване на собствените помещения стана даденост за някои центрове за обработка на данни, но да получиш топлината от този източник и да я преработваш след това – все още е непривично. Но не задълго, според IBM.

 2017 година: смартфоните ще получат обоняние

Миниатюрните датчици за обоняние може да бъдат вградени в смартфоните и другите мобилни устройства. Откритите следи от химическите съединения ще се предават към мощно „облачно” приложение, способно да анализира всичко, започвайки от изгорелите газове до грипните вируси. В резултат, ако кихнете, телефонът ви ще може да ви разкаже за вашето заболяване.

2013 година: ще получим персонални търговски цифрови помощници

През 2008 година IBM работи по технология, позволяваща на търговците на дребно да фиксират момента, когато клиентът влиза в техния магазин, и съответно да реагира, например изпращайки талони за отстъпка на дадена стока на телефона му. Сега съществуват приложения за iPad, предоставящи на клиентите достъп до стоките и отстъпките. Внедрена е и система за разпознаване на лицата, използвана до момента единствено за видеонаблюдение.

 2016 година: компютрите ще станат телепати

Дори в момента всеки може да изпробва игра, управлявана само с мисълта. Business Insider публикува анонс за устройство, носещо името Brainwave Headset от MindWave, което дава тази възможност. Но технологията е все още доста примитивна и не влиза в повечето компютри и смартфони. IBM предсказва развитие на това направление.

2017 година: телефонът ще позволи да докосвате и усещате вещите

Вашият телефон ще използва вибрация за имитиране на тактилни усещания, подобно на сензорните конзоли, които използват т.нар. кибер ръкавици, за да почувствате тръпката от грохота на войната. Ще можете да различавате тъканите и различните текстури и плетки, например мек или твърд е пуловерът, който искате да си купите, просто докосвайки екрана на телефона.

2016 година: паролите ще изчезнат

Паролите и имената на потребителите не предлагат много сигурна защита в момента. Самото тяло предлага далеч по-добри опции относно сигурността – компютрите се учат да разпознават лицата, отпечатъците на палците и гласа, за да създадат уникални пароли. Това направление се развива много бързо – в един от моделите PC на Lenovo, влизането в системата става след разпознаване на лицето. Миналата година Apple придоби компанията AuthenTec, разработваща технология за сканиране отпечатъците на палците.

2016 година: ще получаваме само интересуващите ни предложения

В близко бъдеще анализаторите на пазара ще могат да получат достатъчен обем информация за вашите покупки, така че да престанат да ви изпраща предложенията, които не ви интересуват. През 2012 година големите обеми данни се превърнаха в голям бизнес, като от IBM се надяват, че компаниите ще започнат да го използват за предотвратяване на досадния рекламен спам.

2013 година: интернет ще е с речеви функции

През 2008 година IBM работи над проекта Spoken Web и прогнозира, че към 2013 година ще бъдат разработени много сайтове с гласов интерфейс. Ние вече сме близо до това, нека си спомним Siri от Apple или гласовото търсене чрез Google Voice Search, което работи на всеки смартфон или компютър, използващ Chrome и инсталиран микрофон.

2014 година: полицейските управления ще реагират на престъпленията веднага след извършването им

Компютрите, умеещи да виждат и чуват, ще помогнат в борбата с престъпността в големите градове. Използването на датчици за зрение и слух в съчетание с големите обеми анализирани данни ще даде възможност на компютрите да откриват „горещите точки” в момента на тяхното възникване. Задачата на анализа на данните е вече на стадий решения. IBM съвместно с полицията на Мемфис работи на пилотен проект, целта на който е анализ на модела на престъпленията на основата на отчети за инцидентите и последващо търсене в „горещите точки”.

2015 година: ще пътувате до работата по персонален маршрут

В крайна сметка интелигентните датчици и светофари ще ни спасят от задръстванията. Ние ще сме в състояние да използваме приложения, съгласувани със светофарите и предоставящи ни персонализирани и надеждни маршрути. Първите стъпки вече са предприети, в съответствие с повсеместната GPS система за смартфоните и обмена на данни в приложения като Waze.

Започвайки от възможността компютрите да разпознават лицата ни от фотографиите и видеоклиповете, ще прочетете за някои наистина  интересни технологии и разработки, които в скоро време може да се появят в действителност. Например да получим свръхчовешки слухови възможности благодарение на смартфоните си.

2017 година: компютрите ще разпознават и разбират изображенията и видеото

Човек може да погледне една фотография или видео и мигновено да осъзнае и разбере какъв обект се намира пред него, в каква ситуация се намира и неговите по-нататъшни действия. В наше време компютърът може само да регистрира множество разноцветни пиксели. Той трябва да бъде научен да разпознава образите. Изучавайки достатъчен брой шаблони, той ще започне да възприема и вижда. И тогава ние ще получим например системи за домашна безопасност, способни да хванат престъпниците, преди да проникнат вътре в помещението, казват от IBM.

2014 година: градовете ще могат да се борят ефективно с пандемиите

Технологиите ще помогнат на болниците да проследяват инфекциозните заболявания, такива като смъртоносните видове грип, чак до предградията. Изследванията се намират на ранен стадий и са основани на използването на огромни масиви от данни от центъра за епидемичен контрол в САЩ (CDC) и Flu Trends от Google.

2015 година: вашият електромобил ще е свързан с енергийната компания

IBM е работила с американските филиали на компаниите Honda и Pacific Gas & Electric над пилотен проект, позволяващ „умните” електрически мрежи да общуват с електрическите транспортни средства. Притежателите на електромобили ще може да правят собствен график за най-доброто време за зареждане, когато електричеството е по-евтино и достатъчно. Това прилича малко на търсенето на по-евтини бензиностанции отпреди време, с тази разлика, че става въпрос за електричество.

2013 година: може да получите персонална медицинска лаборатория

За диагностика лекарите ще използват технологии, способни да прочетат вашата ДНК или миниатюрни нанокомпютри. Като скенера от филма Star Trek – ваша лична диагностична система. Въпреки че изглежда доста сложно, всъщност вече има подобна разработка – Scout Scanadu – персонална медицинска лаборатория.

 

2015 година: батериите ще се презареждат по въздуха

IBM работи и над т.нар. литиево-въздушна батерия. Към 2014 година се планира да се създаде лабораторен прототип на „дишаща въздух” акумулаторна батерия за електрическите транспортни средства. Последната ще се презарежда именно по въздуха.

2015 година: ще може да изпращате на приятелите си свое 3D изображение

Още през 2010 година започнаха да се появяват приложения, използващи софтуер за създаване на холограмни изображения. Изследователите от IBM предсказват, че такива инструменти за видеоконференции като Facetime или Skype в края на краищата ще започнат да изглеждат като 3D холограми, а не като „плоски” видеоконференции.

2017 година: цифровите вкусови рецептори ще ви помогнат да се храните здравословно

Компютрите с вкусови рецептори – това не са „репликаторите” за храна от Star Trek. “Те по-скоро ще приличат на личен майстор-готвач за създаване на рецепти, съответстващи на вашия вкус и потребности относно храната”, казват от IBM. Някои компании вече стартираха проекти за създаването на подобни изобретения.

2014 година: градските сгради ще усещат и реагират на околните условия подобно на живите организми

Сградите ще бъдат снабдени с датчици, които ще може да отопляват, охлаждат, самостоятелно да включват и изключват светлината в зависимост от това, как хората се придвижват в помещенията. Това е вече почти реалност – миналата година GreenWave Reality пусна умни лампи, които може да общуват с вас чрез iPhone.

2013 година: енергоспестяващите слънчеви технологии ще бъдат вградени в асфалта, боите и стъклата

Лабораторията IBM Research създаде нов тип слънчеви елементи, които може да се добавят в различни материали. Списъкът на нещата, използващи тази технология, се разширява – керемидите с вградени слънчеви батерии са вече на пазара.

 2017 година: вашият телефон ще ви помогне да чувате по-добре

Очевидно е, че компютрите и смартфоните умеят да обработват звука. Скоро звуковите датчици в съчетание с масивните „облачни” услуги ще помогнат на телефоните да разберат какво означават тези звуци. Тогава джаджите ще ви подарят свръхчовешки слухови възможности или пък ще ви помогнат да разберете какво означава писъкът на бебето в другата стая.


Коментари