Остров в небето

137112_300_225

Yona on the beach на американската компания Stephen Yablon Architects е победител в тазгодишния конкурс на Музея за модерно изкуство в Ню Йорк. Идеята на проекта е да...

328 0

Yona on the beach на американската компания Stephen Yablon Architects е победител в тазгодишния конкурс на Музея за модерно изкуство в Ню Йорк. Идеята на проекта е да се построят цели квартали на 100 метра над самите заливни равнини, което ще позволи жилищата на хората да останат защитени от морските бури.

Идеята е вдъхновена от иновативните проекти на японски и европейски архитекти от 60-те години. Схемата прилича много на бреговите петролни платформи. Цялата конструкция се държи от стоманени подпори, а множество стълби и асансьори, които при буря се прибират и се издигат нагоре. Къщите и другите обществени сгради се закрепят за платформата с кран. За по-голямо удобство колите се паркират на огромен паркинг на самият остров. Свързването между платформата и паркинга се осъществява с монорелси.

Предвижването на хората става с колела или по дървени пешеходни пътеки. Множество открити пространства пък озволяват обилната светлида да се процежда към земята. Именно в това се крие основната иновативност на проекта-да се изгради приятна обстановка на плажа под самата платформа.

Много важна част от проекта е евакуацията при спешни случай. Когато това е необходимо, множество асансьори и лифтове ще бъдат спускани за да съберат всички предмети от плажа (чадъри, колела и т.н). След това жителите ще използват монорелсите за да се предвижат до паркинга и да се отдалечат от бурята.


Коментари