Пътната настилка на бъдещето

974889_375_282_4x3

Холандски изследователи оповестиха, че са създали пътна настилка, която благодарение на химическия си състав поглъща смога и подобрява качеството на въздуха, предаде ЮПИ. Изследователи от Технологичния университет в...

355 0

Холандски изследователи оповестиха, че са създали пътна настилка, която благодарение на химическия си състав поглъща смога и подобрява качеството на въздуха, предаде ЮПИ.

Изследователи от Технологичния университет в Айндховен покрили участък от път в град Хенгело, Холандия, с паваж с покритие от титанов диоксид, който отстранява замърсителите от въздуха и ги превръща в по-малко вредни химикали, пише Los Angeles Times.

За сравнение бил използван обикновен паваж върху съседна улица.

Оказа се, че при добри метеорологични условия новата настилка, кръстена фотокаталитичен паваж, намалява с 45 на сто замърсяването на въздуха с азотен оксид, увериха изследователите.

Азотните оксиди, които се изхвърлят във въздуха от автомобили и електроцентрали, могат да реагират с други съставки в атмосферата и да образуват смог, допълва БТА.

Резултатите от изследването разкриват потенциала на получените по този начин покрития за подобряване на качеството на живота най-вече в градските зони, където автомобилният трафик е голям, заяви американският специалист в областта на химичното инженерство Дейвид Браун.


Коментари