Удивително – вече можем да контролираме сънищата си

84014_300_225_2

Remedee е първата в света удобна и достъпна технология, с която да управлявате своите сънища. Така твърди компаниятаBitbanger Labs, създател на иначе обикновената на вид маска за спане, която позволява...

444 0

Remedee е първата в света удобна и достъпна технология, с която да управлявате своите сънища. Така твърди компаниятаBitbanger Labs, създател на иначе обикновената на вид маска за спане, която позволява осъществяването на „осъзнат сън“ – сън, по време на който човек разбира, че сънува, и така успява да контролира случващото се.

За първи път проектът става обществено достояние при пускането си в сайта за привличане на средства Kickstarter през април миналата година. През последвалите 45 дни е подкрепен от повече от 6500 души и събира близо 573 000 долара. Тези средства са в последствие вложени в усъвършенстването на продукта и създаването на предпоставки за неговото масово разпространение.

„Потапяйки се в осъзнат сън, вие поемате контрол върху един наистина реален свят, където можете да правите всичко, което пожелаете“, обяснява Дънкан Маклоуд Фрейзър, един от двамата млади създатели на интересното изобретение.

„В началото повечето хора искат да полетят“, казва пред Yahoo! Стив МакГигън, вторият съосновател на Bitbanger Lab. “Но има има още толкова неща, които можете да правите!“. Със силата на съзнанието си сънуващият би могъл да строи високи небостъргачи, да търси решенията на сложни математически проблеми или да пресъздава отминали спомени от паметта си.

Но как работи Remedee?

Самата технология на изобретението се оказва изненадващо проста. В маската е вграден малък чип, състоящ се от миниатюрен софтуер и шест лазерни лъча. Непосредствено преди заспиване системата се включва и след около няколко часа, когато се предполага, че сънят е най-дълбок, шестте червени лазерни лъча се активират. Те започват периодично да преминават през очите на сънуващия, който, без да се пробужда, изведнъж „вижда“ меката червена светлина в своя сън и разбира, че всъщност сънува.

Макар и продуктът да звучи наистина революционен, все пак създателите признават, че технологията не би могла да проработи без пълното съдействие на сънуващия. За постигане на значими резултати са нужни дълги тренировки, както по време на самите сънища, така и в моментите непосредствено преди това, при процеса на заспиване. Устройството е просто помощно средство за постигане на нещо, което зависи от нагласата на самия човек.


Коментари